Blog

Halottak Napja - Mindenszentek - Halloween

2016 Nov 14

November elején több napos országos ünnep volt a halottak napja - Mindenszentek ünnepe - Halloween ünnepkör. Mivel sok kérdést kaptunk ezzel kapcsolatban, így utólagosan is tájékoztatunk benneteket és felhívjuk a figyelmeteket mindezeknek a hátterére!

 

Ennek az ünnepkörnek erős vallásos és okkult gyökerei vannak. Ebből adódóan a kikapcsolódásra, családi találkozókra alkalmas, de maradjunk távol mindezek világi gyakorlatától, szokásaitól!

 

Az ünnepet azért látták szükségesnek, mert a katolikus gondolkodás szerint a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik és üdvözülését meggyorsíthatja, ha az élők könyörögnek érte. 

A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a történelmi keresztény egyházak november 1-jén ünnepelnek.

A korábban kialakult kelta-pogány halottkultuszt hozta be az egyház új csomagolásban.

Ennek az ünnepnek semmilyen bibliai alapja nincsen, sőt ellentétes Isten Igéjének a tanításával!

Jézus szerint a vallásos, emberi hagyományok voltak a legnagyobb akadályai Isten akarata teljesülésének:

Az Isten parancsolatát elhagyva, az emberek hagyományához ragaszkodtok. Ezt is mondta nekik: „Szépen félreteszitek az Isten parancsolatát, hogy helyébe állíthassátok a magatok hagyományait… és így érvénytelenné teszitek az Isten Igéjét hagyományotokkal, amelyet tovább adtatok: de sok más ehhez hasonlót is tesztek! Hiába tisztelnek engem, ha olyan tanításokat tanítanak, melyek emberek parancsolatai” Márk 7, 7-9;

Az angolszász országokban a Mindenszentek napját megelőző este, október 31. a halloween ünnep (angolul all hallow’s evening vagyis minden szent estéje”).

A halloween az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe!

A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe (carved pumpkin).

Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern, ami a halottak szellemeivel való közösségről szól! Ez egy istentelen halottkultusz!

A halloween nagyon fontos ünnep Amerikában és egyre jobban kezd népszerűvé válni Európában és hazánkban is. Bár az USA-ban a szülők egyre kevésbé engedik ki gyermeküket, mert félnek a várható következményektől. Az utóbbi időben ugyanis megnőtt Halloween-kor az eltűnt- és megölt gyermekek száma. Így ez az ünnep, az előző 10 évhez képest, nagyon sokat vesztett a jelentőségéből. Ezt az időszakot kiemelten használják az okkult varázslók és boszorkányok mindenféle praktikáikra.

Az Isten népének ezeket tudva inkább imádkoznunk kell ebben az időszakban, megtörve a varázslás erejét!

Mindezeknek tudatában azt tanácsoljuk, hogy maradjunk távol és gyermekeinket is óvjuk az ilyen típusú ünnepléstől!

Megemlékezni a hallottakról tisztességgel, bármikor lehet, ettől az ünnepkörtől függetlenül is!